Kiireiset ruuhkavuodet lapsiperheissä kiristävät toisinaan hermoja, kun vanhemmista tuntuu, että omaa aikaa ei ole. Silloin, kun lapset ovat pieniä, äidistä usein tuntuu siltä, että oma aika on kortilla eikä ole mahdollista päästä irti hetkeksikään arjen pyörittämisestä. Miten vanhemmat jaksaisivat paremmin ja miten oma aika parisuhteessa löytyy?
Onko oma aika parisuhteessa tabu?
Aluksi on kuitenkin todettava se, että oma aika parisuhteessa on varsin vähissä silloin, kun perheen lapset ovat pieniä. Se on luonnollista ja siksi parisuhteessa on aiheesta kyettävä keskustelemaan ennen kuin lapset ovat edes syntyneet. Molempien on ymmärrettävä, että vastuuta lapsista ei saa kaataa pelkästään toisen vanhemman ‘niskaan’.
Hyvinvoinnin kannalta on tärkeää, että molemmat vanhemmat voivat viettää omaa aikaa ja on tietenkin selvää, että äiti kuormittuu aluksi huomattavasti enemmän ihan luonnollisista syistä. Siitäkin huolimatta hänen olisi saatava myös hetken hengähdystaukoja, jotta jaksaminen säilyisi pidempään.
Tuntikin päivässä omaa aikaa tekee hyvää ja sen voi viettää katsomalla mestarien liiga sarjataulukot tai tekemällä jokin pieni kävelylenkki kylpynautinnosta puhumattakaan. Idea ei tarvitse olla edes hankalasti toteutettavissa, sillä pienikin hetki piristää mieltä ja auttaa jaksamaan paremmin.
Miten oma aika parisuhteessa on helppo saada?
Lapsiperheissä tiedetään varsin hyvin, että aamu- tai iltatoimiin kuluu aikaa varsin paljon. Mielenkiintoista on myös se, että niihin kuluu tismalleen sama aika, vaikka kaksi vanhempaa olisi paikalla. Tosin tähän tuo poikkeuksen monikkoperheet, joissa tekemistä on enemmän, koska lapset ovat samanikäisiä.
Ideana on kuitenkin se, että oma aika parisuhteessa löytyy, jos aamu- ja iltatoimissa vanhemmat voivat vuorotella. Se ei tarvitse toistua joka päivä vaan sen voi myös toteuttaa muutamana päivänä viikossa.
Vaikka perheiden pitäisi viettää paljon aikaa yhdessä ja oppia tuntemaan toisensa hyvin, on silti tärkeää, että vanhemmilla on omaa aikaa. Isälle se useimmiten järjestyy helpommin ja siksi onkin tärkeää muistaa huolehtia myös äidin omasta ajasta.
Parisuhteelle tekee hyvää vapaa viikonloppu
Vaikka piirretyt lastenohjelmat tuovat turvaa arkeen, niin silti vapaa viikonloppu tarkoittaa todellista lepoa. Kun oma aika parisuhteessa on kortilla, todellista luksusta on vapaana, huolia vailla oleva viikonloppu. Tosin ei pidä yllättyä omia ajatuksiaan, jos aluksi on huono omatunto ja miettii, mitä perheelle kuuluu.
Tätä viikonloppua ajatellen kannattaakin miettiä tarkoin, mitä haluaa tehdä, sillä levon on oltava osa sitä. Se tuo lisää jaksamista, kun voi edes kerran pitkästä aikaa nukkua riittävästi. Univelkaahan ei saa koskaan maksettua, mutta lyhentää sitä sentään pystyy.
Toinen mahdollisuus on laittaa lapset hoitoon ja mennä yhdessä viettämään aikaa. Tähän ei välttämättä kaikilla ole mahdollisuutta, mutta se on järkevää toteuttaa, jos vain mahdollisuus siihen tulee.
Oma aika parisuhteessa ilman huonoa omaatuntoa
Kieltämättä usein kuulee sitäkin, että kun vihdoin koittaa oma aika parisuhteessa, niin siitä potee huonoa omaatuntoa. Aina pitää olla sen verran itsekäs, että saa hetken olla rauhassa ja tehdä jotakin täysin omaa tai pelkästään levätä.
Joten omasta ajasta pitää keskustella avoimesti ja pitää kiinni siitä, että ei väsytä itseään liikaa. Se taas saa koko perheen voimaan huonosti eikä käytännössä kenelläkään ole mukavaa, jos vanhemmat ovat väsyneitä itseensä, suhteeseensa, lapsiinsa ja ehkä koko elämiseen.