Siirry suoraan sisältöön

Lastenohjelmat – nämä kiinnostavat nyt kaikenikäisiä

Lastenohjelmat kiinnostavat kaikkia

2020-luvun lastenohjelmat katsotaan netin suoratoistopalveluiden kautta

Lastenohjelmat ovat erottamaton osa tämän päivän lasten elämää. Enää ei riitä pelkästään Pikku Kakkonen, vaikka se alan pioneerina pitääkin pintansa, vaan valikoimaa pitää olla laidasta laitaan. Kaikenlaiset animaatiot ovat erittäin suosittuja, ja niitä löytyykin valtava määrä niin televisiosta, suoratoistopalveluista kuin internetistäkin. Sen lisäksi, että itse ohjelmat ovat suosittuja, niiden oheistuotteet ovat ehdoton lisä pienille faneille: ohjelmien tapahtumat siirtyvät suoraan leikkeihin ja asiaan liittyvät lelut tekevät todellisuudesta tarunhohtoisempaa.

Nykypäivän lastenohjelmat ovat enimmäkseen animaatioita

Suosituimmat lastenohjelmat ovat animaatioita: Ryhmä hau, Pokémon, Lego Ninjago ja Winx-klubi ovat vuodesta toiseen lasten suosikkeja, mutta myös nostalgiset 80- ja 90-lukujen piirretyt, kuten Muumit, Olipa kerran elämä tai Kaapo toimivat niin nykynaperoille kuin heidän vanhemmilleenkin.

  • 2020-luvun lastenohjelmat ovat animaatioita
  • Ryhmä hau, Pokémon ja Lego Ninjago ovat suosikkeja vuodesta toiseen
  • Nostalgiset piirretyt vuosien takaa toimivat niin lapsille kuin vanhemmillekin

Musiikki on olennainen osa lastenohjelmia

Musiikki kuuluu olennaisena osana kaikkiin televisio-ohjelmiin, ja monien lastenohjelmien tunnusmusiikit jäävät auttamatta päähän soimaan. Lastenohjelmista opitaan monesti ensimmäiset laulut, joita sitten hoilotetaan vanhempien iloksi päivästä ja viikosta toiseen. Musiikki on siis tärkeää lapsillekin, ja Ella ja Aleksi -lastenmusiikkisivustolta löytyy monenlaista tietoa lasten suhteesta musiikkiin ja miten musiikki voi luontevasti olla osa pienenkin lapsen elämää.

Musiikinopetukseen liittyviä ohjelmia näytetään lähinnä Pikku Kakkosessa, mutta nykyohjelmien hahmot ovat musikaalisia itsekin. Esimerkiksi Frozen-sisarukset Anna ja Elsa puhkeavat lauluun tuon tuosta, eikä ole harvinaista, että animaatiosarjoissa, kuten Tuire tai Kapteeni Kalsari, hahmot lauleskelevat myös. Musiikin avulla saadaan kerrottua monenlaisia tunteita, ja lauluissa voidaan käsitellä vaikeitakin aiheita: lapsen on ehkä helpompi ymmärtää Elsan tuskaa jäälinnassaan, kun tämä vuodattaa sydänverensäkin laulamaansa lauluun. Musiikilla on tärkeä osa lastenohjelmissa.

Lastenohjelmat katsotaan suoratoistona

Lastenohjelmia löytyy joka lähtöön ja jokaiselle. Televisiosta tulee lapsille suunnattua ohjelmaa tuntikausia päivittäin, mutta suurin osa lastenohjelmista löytyy netin suoratoistopalveluista: Netflixistä, Viaplaysta tai uusimpana tulokkaana Disney+:sta, josta löytyy kaikki tarvittava Star Warsista Simpsoneihin. Suoratoistopalvelut ovatkin siitä hyviä myös vanhempien kannalta, että niissä voi rajata ohjelmien näkyvyyden ja varmistaa, että lapset näkevät vain heille tarkoitettua sisältöä. Internetistä, esimerkiksi Youtubesta, löytyy lastenohjelmia, mutta haitallisen tai pelottavan materiaalin poisrajaaminen on vaikeampaa kuin suoratoistopalveluissa. Televisio-ohjelmien välilläkin voi tulla ei-toivottuja mainoksia, mutta suoratoistopalveluissa tätä ongelmaa ei ole.

2020-luvulla lapset katsovat animaatioita: Pikku Kakkosen oikeat ihmiset alkavat olla menneen talven lumia, mieluummin seurataan Lego-palikoista animoitujen ukkojen tai pelastuspartioksi koulutetun koirajengin touhuja. Vanhempien nostalgiannälkään vanhojakin animaatioita löytyy jälleen ja niistä tehdään uusia versioitakin, kuten vaikkapa Smurffi-elokuva tai Muumilaakso-sarja. Yhteistä niin lasten kuin vanhempien animaatioiden katselulle on se, että ne katsotaan jonkin suoratoistopalvelun kautta, jossa valinnanvapaus on lähes täydellinen niin valikoiman kuin katseluajankohdankin suhteen. Lastenohjelmat pitävät pintansa vuodesta toiseen!